Live från Urban connection

OBS: denna text kommer uppdateras med länkar och namn.
Uppdatering 1: 23.33 20150506
Uppdatering 2: 11.15 20150507

— 

Juck 

Vi är våra rörelser, gester. Vi är medvetna om det tillåtna och det som är oss givet. ”Juck” ger oss det kreativa det ömma det aggressiva det sexuella. 

I ”Juck” fäster dansarna Femina Naluzzi, Shirley Harthey Ubilla, Tarika Wahlberg, Emelie Enlund och Cajsa Godée sin blick i oss och gör publiken till subjekt. Det känns. Vissa av oss blir märkbart påverkade. När godis på scen plockas fram ut gömmor här och där och en klubba som är slickad på delas ut tar någon inte emot den. Att inte vilja medverka och bli smärtsamt varse om priset. VI andra väntar och väntar. Tillsist tar någon emot klubban så föreställningen kan fortsätta.

Vi får uppleva hård dans. Varför hård, är den det? Jag letar genast efter en omformulering, men nej, det är hårt. För att jucka som de gör är en hård och stark rörelse. Också befriande. Också gör den rörelsen tillsammans med deras blickar och samhörighetslöfte i desamma att jag blir gråtig. Av stolthet och lycka. Jag andas ut ett mentalt äntligen och vill in i deras värld.

Men. Om du bara struntar i mina lovord och känslor så kan jag säga detta kort: det Juck gör är viktigt och bra för alla. Det är något så många som möjligt bör uppleva. Och det kommer ni att kunna. Eftersom detta inte är ett kompani eller en grupp i traditionell mening utan ett koncept kan de dyka upp var som helst, när som helst. Juck. 

— 

Unruly ghal

Från start till slut är det snabb och vass dancehall vi ser. Dansarna i Unruly ghal med samma föreställningsnamn låter oss knappt andas när de myllrar, släpar, hoppar och marscherar in på lilla scen. Publiken tjuter och tutar. Jo de har fans bland oss.

Efter föreställningen gruppdansades det vid presentationen av dansarna. 

Efter föreställningen gruppdansades det vid presentationen av dansarna. 

 

De kommer in svartklädda i skinnjackor och kängor, helt fantastiska hår riktar luftgevär mot oss och skjuter av och återigen under samma kväll möts vi av en sjukt skön attityd. Kraftig feminism. Det handlar om utanförskap på en massa plan. Fint att då se denna kille bland alla kvinnor. Och han utmärker sig främst genom att inte vara närapå så fulländad som sina partners. Sista inslaget är en duett i gräl som avslutas i ett vänskaplig handslag. Fighten är slut för den här gången. 

Noterat: när jag går in till föreställningen hör jag två stå och tala om något otroligt de sett på scen, splits från höga höjder som landat väl. Och när jag själv får uppleva några asasnygga split fattar jag fascinationen. 

Två föreställningar och one to go nu.

Charlie Prags Life before/after

Spänningen finns i luften och alla är nerviga.  Vi vet av programblandet att döma att det kommer att bli en skräckfylld timma. Det fnittras och talas om filmer som The Ring (Ringu) och vi dras alla med i en förväntan på vad vi ska vara med om. Det är mörkt och lampor som knastrande blinkar. Det är suggestiv och dunkande musik. Det är panikartade situationer när hasande vålnad närmar sig den levande stressade människan. Vi hamnar alla i trans och när en skräckinjagande figur går runt och letar och lyser med ficklampa reser sig nackhåren. Duetten ”Life before/After” mellan Malin Emmoth och Arvid Håkansson, signerad Charlotte ”Charlie” Prag, handlar om död och existensiell ångest. Det är ett verk som hänger mycket på scenografi, ljus och timing vilket fungerar väl. Dansarna passar ihop och leker med oss ena stunden för att skrämma i nästa. En hel del bakåtspelande och svajing musik ger en Twin Peaks-touch som jag inte tror är medveten. Bästa solo: Arvid Håkanssons locking och Malin Emmoths ficklampsdans är det jag tar med mig. Och att det är skönt med skräck från en dansscen.

Foto: från Life before/After Dansens hus 2015

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s